Bir Sayfa Seçin
Fesleğen Soslu Makarna
Hazırlık Süresi 15 dk
Pişirme Süresi 10 dk
Servis 4
Zorluk Derecesi Kolay

Malzemeler

  • ½ Paket filiz kalem makarna
  • 3-6 Büyük bağ fesleğen (eğer peyniri bol isterseniz fesleğeni 200 gr kullanın.)
  • 250 Gr fındık
  • 1 Su bardağı zeytinyağı (250 ml)
  • 250 Gr İzmir tulumu
  • 6 İri diş sarımsak
  • 1 Tepeleme tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı

  • 250 gr fındığı kısık ateşte, çelik veya emaye bir tavada sosun içerisinde hafif köz tadı da gelip daha da lezzetlenmesi için 4-5 dakika kadar kavurun.
    Kavrulan fındıkları bir fırın tepsisinin üzerine koyup soğuması için kenarda bekletin.
    6 bağ fesleğeni iyice yıkayın. Ama sonrasında mutfak havlusu veya sebze kurutucusu ile iyice kurutmayı unutmayın.
    Bol peynirli bir sos isterseniz fesleğeni 3 bağ (200 gr) kadar kullanabilir yada fesleğen miktarını daha fazla isterseniz 6 bağa (400 gr) kadar çıkabilirsiniz.
    Mutfak robotuna fesleğenleri yerleştirin saplarıyla birlikte koyarken çok kalın saplılar varsa onları ayırın.
    Üzerine 1 su bardağı, 250 ml zeytinyağından biraz koyun.
    1 tepeleme tatlı kaşığı tuz ve 6 diş sarımsağı ekleyip çekin.
    Mutfak robotunuzun haznesi hepsini almazsa fesleğenleri 2 turda çekebilir sonrasında diğer malzemeleri üzerine ekleyip devam edebilirsiniz.
    Üzerine 30-40 dakika beklettiğiniz 250 gr İzmir tulumunu rendeleyin.
    Dondurucuda bekleyince peynir çok daha rahat rendelenecektir.
    Mutfak robotunun içerisine kavrulmuş fındıkları, 1 tatlı kaşığı karabiberi İzmir tulumunu ekleyip robotu çalıştırın.
    Makarna için; tencereye haşlamak için su koyun.
    Kaynamaya başlayınca tuz ve yarım paket filiz kalem makarnayı ekleyip haşlamaya başlayın.
    Yarım paket kalem makarnayı mutlaka tuz eklediğiniz suda paketin üzerindeki süre kadar haşlayın.
    Makarna haşlandıktan sonra, kevgir yardımıyla makarnaları suyundan da biraz alarak geniş bir kaseye koyun.
    Üzerine hazırladığınız sostan 4 çorba kaşığı kadarını ekleyip karıştırın.
    Eğer sos açılmadıysa haşlama suyundan azcık ekleyebilirsiniz sonrasında makarnanız hazır.
    Geriye kalan sosu kavanozlarken ilk olarak kavanozların sıcak suda kaynatıp temiz olmasına ve de kapaklarının yeni olmasına dikkat edin.
    Kavanozları fırında 120 derecede kurutabilirsiniz.
    Sosları kavanozlara koymadan önce kavanozun dibini zeytinyağı dökün.
    Böylece hava boşluğu kalmadan daha rahat doldurabileceksiniz.
    Üzerine sosu koyup kaşığın tersi ile iyice bastırıp kavanozun içinde hava kalmamasına dikkat edin.
    Üzerini düzleyip peçete ile kavanozun kenarlarını silin.
    Havayla temasını kesmek için üzerini tamamen kaplayacak kadar zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
    Kışlık sosunuz ve fesleğenli peynirli enfes makarnanız dilediğiniz zaman tadına varmanız için hazır.
    Buzdolabında saklarsanız ömrü çok daha uzun olacaktır.
© 2020 Filiz Makarna