Adanalı Makarna
Zorluk Derecesi Zor
Malzemeler
Makarnası için:
- 1 Paket filiz burgu makarna
- 6 Diş sarımsak
- 5 Çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 Çay kaşığı karabiber
- 2 Litre acı şalgam suyu
- 2/3 Bağ taze soğan
- Yarım bağ roka
Köfte kebabı için:
- 250 gram tek çekim yağlı döş kıyma
- 2 Adet acı sivri biber
- 3 Adet tatlı sivri biber
- Yarım kırmızı acı biber
- 1 Çay kaşığı tuz
- 1 Çay kaşığı pul biber
- 2 Diş sarımsak
Üzerine:
- 5 Çorba kaşığı süzme yoğurt
- 1 Tatlı kaşığı tereyağı
- 1 Çay kaşığı pul biber
Hazırlanışı
- 8 adet yassı tahta şişi birkaç saat öncesinden suya bırakıp ıslatın. Böylece tavada pişerken şişler yanmayacak. 2 litre acı şalgam suyunu geniş bir tencereye koyup kaynatmaya başlayın. İçine 6 diş sarımsağı kıyıp ekleyin.Şalgam kaynayınca içine 1 paket burgu makarnayı ilave edin. Burgu makarna tırtıklı olduğu için sosu arasına girebiliyor ve böylece hem sosun hem makarnanın tadını çok güzel alabiliyorsunuz. Kaynayan şalgam suyuna 1 paket burgu makarnayı tencereye ekleyin ve tekrar kaynayana kadar kapağını kapatın. Paket üzerinde yazan pişirme süresine göre pişirin.Bu sırada tercihen dikdörtgen bir döküm tavayı ocağa koyup ısıtmaya başlayın. Adana kebap esintili köfte için yarım kırmızı acı biberi, 2 adet acı sivri biberi, 3 adet tatlı sivri biberi ve 2 diş sarımsağı zırhtan geçirir gibi bıçakla incecik kıyın. 250 gr tek çekim dana döş kıyma ile karıştırıp yoğurun. Kıymayı isterseniz %30 kuzu %70 dana olarak da olabilirsiniz.Böylece daha da yağlı bir kıymanız olacaktır. Birer çay kaşığı pul biber ve tuz ilave edin. Ardından harcı 8 eşit bezeye ayırın.Bu sırada pişen harika renkli makarnayı süzüp biraz soğuması için bekletin. Eğer arada çok vakit geçer de makarnalar birbirlerine yapışırsa haşlama suyunu üzerinden bir kepçe ile biraz geçirip parçalanmadan ayırabilirsiniz. Her bir bezeyi tekrar ikiye bölüp bir şişte iki küçük köfte- kebap olacak şekilde şişlere takın. Takarken elinizin ayasını ıslatıp yayarsanız yapışmadan rahatça yapabilirsiniz. Şişleri döküm tavaya enlemesine yerleştirin, ancak yerleştirirken etler tavaya değmeyecek. Şişler tavanın kenarlarına oturacak ve tavanın yaydığı ısıyla pişecek. Kendi bulduğum bu yöntem için diyebilirim ki, lezzeti mangala en yakın pişirme tekniği. Köfte kebapları arada piştikçe çevirin ki her tarafları eşit bir şekilde pişebilsin. Süzülen makarnanın üzerine 5 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı karabiber dökün. Yarım bağ rokayı çok ince olmayacak şekilde kıyın. 3’te 2 bağ taze soğanı da rokalardan biraz daha küçük olacak şekilde kıyın ve makarnaya ekleyin. Ardından iki kaşıkla alttan üste doğru makarnaları parçalamadan karıştırın. Dilerseniz pişirme suyundan da içine ekleyip biraz daha lezzetlendirebilirsiniz. Yuvarlak bir tabağın ortasında yuvarlak boşluk bırakıp makarnayı etrafına yayın. Dilerseniz ortaya küçük bir kase de koyabilirsinizKasenin içine 4 -5 çorba kaşığı süzme yoğurt koyun. Küçük bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Yağ kızınca içine 1 çay kaşığı pul biber koyun ve karıştırarak köpürtün.Köpüren yağı yoğurdun üzerine gezdirin.Pişen köfte kebapları da tavadan alıp 1-2 dakika dinlendirirseniz şişten kolayca parçalanmadan çıkacaklardır. Parçalanır gibi olurlarsa elinizle biraz itip destek verebilirsiniz. Makarnaların üzerine köfteleri her tarafına dizince adana esintili makarna salatası ve köfte kebaplarınız afiyetle, sevdiklerinizle beraber yemeniz için sizi bekliyor. Afiyet olsun.